Nieuws

BLOG: Basis tips voor goede en passende schoenen

Sneakers, laarsjes, boots, ballerina’s, geklede schoenen, pumps, instappers, werkschoenen en ga zo maar door. We hebben veel keuze en we bestellen massaal online schoenen. Vooral in deze tijd waarin bijvoorbeeld tijdgebrek ons drijft naar online winkelen. Het blijft wel zaak om goed op te letten bij uw zoektocht zodat u eventuele problemen aan uw voeten voorkomt. Goede schoenen kunnen niet alle problemen voorkomen maar wat zijn de basis tips voor goede en passende schoenen? Innofeet zet het op een rij.

Video: Podotherapeut Frank legt uit waar u op moet letten tijdens het uitzoeken en passen van schoenen.


Voorbereidingstips

  • Pas schoenen aan het einde van de middag. Voeten kunnen tijdens de dag dikker worden.
  • Pas altijd beide schoenen, want de ene voet is vaak iets groter dan de andere voet. Uw voet gaat doorzakken naarmate u ouder wordt. Hierdoor kan uw schoenmaat een maat groter worden.
  • Draag sokken in uw schoenen. Trek tijdens het passen uw sokken aan die u doorgaans draagt.
  • Houd uw teennagels kort en knip deze altijd recht af. Dan gaan uw sokken ook minder snel stuk en heeft u tijdens het passen ook geen last van lange nagels.

Waar op te letten tijdens het kopen/passen? (zie ook video podotherapeut Frank)

Test de stijfheid van de zool
We hebben hier een simpele test voor. Druk met 2 vingers aan de voor- en achterkant van de schoen. Buigt de zool niet teveel door bij de bal van de voet dan is de zool stevig genoeg. De zool hoort niet ergens anders te buigen.

Test de torsiestijfheid
Probeer met uw handen de schoen te draaien. De schoen mag zeker wat meegeven maar schoenen die helemaal in elkaar draaien raden we af.

Sluiting van de schoen
De sluiting van de schoen moet ervoor zorgen dat de schoen goed aansluit op de wreef van de voet. Dit kunnen veters, klittenband of bijvoorbeeld een gesp zijn. De veterranden mogen elkaar niet raken (zie foto) zodat de voet niet kan gaan schuiven in de schoen.

Stevige hielpartij
Druk met uw vinger op de achterkant van de schoen. Deze kunt u iets indrukken maar mag niet te zacht zijn. Een stevige achterkant zorgt voor goede ondersteuning van de hak.

Lengte van de schoen
Ons advies is dat u tijdens het passen met de tenen kan bewegen. De schoen moet vooral goed voelen. Laat u eventueel goed adviseren in de winkel over de pasvorm. Staar niet blind op de maat.
Draagt u (podotherapeutische) steunzolen? Hou er dan rekening mee dat de schoen een uitneembaar voetbed heeft. Neem de zolen mee tijdens het passen. Dit voorkomt pasproblemen achteraf.


Houdt uw schoenen en voeten in goede conditie

U heeft schoenen gekocht. Dat is fijn maar dan heeft u nog wel werk te doen. Met onderstaande basistips blijft u ook fijn lopen of wandelen. Meer tips? Lees dan ons blog over wandelen

  • Onderhoud de schoenen volgens voorschriften.
  • Wissel regelmatig van schoenen zodat schoenen tijd hebben om te luchten en te drogen.
  • Blijf uw voeten goed verzorgen zoals het goed knippen van uw teennagels. Balsem droge voeten goed in met voeten crème zodat uw huid soepel blijft. Heeft u toch problemen met uw voeten dan kunt u altijd een afspraak maken met een pedicure of podotherapeut van Innofeet.

Waar koopt u goede schoenen?
Iedereen heeft hierin een eigen voorkeur. Onze voorkeur gaat uit naar schoenenwinkels met goed advies en tijd voor het opmeten van uw voet. Mocht u toch online willen shoppen? Voer bovenstaande tips thuis uit en stuur de schoenen echt terug als u twijfelt. We werken onder andere samen met de volgende winkels:

Staat uw winkel er niet bij of is deze selectie te ver rijden? Vraag uw podotherapeut of medisch pedicure welke goede schoenenwinkel bij u in de buurt zit. U kunt de grotere landelijke ketens zoals Ziengs en Schuurman ook proberen.


Veel succes met het uitzoeken en passen van uw toekomstige schoenen!

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg