Bedrijfspodotherapie
Voet(gerelateerde) klachten komen veelvuldig voor op de werkvloer. Met name bij beroepen waarbij medewerkers zwaar lichamelijk werk verrichten of veel staan. De arbeidsproductiviteit neemt hierdoor af en leidt mogelijk zelfs tot (langdurig) verzuim. Wist u dat:
- Een verkeerde stand van de voeten tot tal van problemen kan leiden, zoals peesontstekingen, knieklachten en pijn in de heup en rug?
- Klachten aan heupen, benen, knieën en voeten voor gemiddeld 30,4 dagen uitval per jaar per werknemer zorgen?
- Een zieke werknemer per dag gemiddeld €415,- kost? (doorbetaling loon en kosten voor o.a. vervanging en arbo)
- Veel werknemers hun klachten niet uitspreken, maar wel minder productief zijn door hun klachten?
- Klachten aan het bewegingsapparaat voor ongeveer 25% van het totale aantal verzuimdagen zorgen in Nederland?
- Klachten aan het bewegingsapparaat en psychische problemen samen zorgen voor 50% van het totale aantal verzuimdagen in Nederland?
- Het verzuim bij deze klachten langer duurt dan gemiddeld, maar voorkomen kunnen worden door therapie gericht op preventie?
Wettelijke vereisten
Draagt u gecertificeerde veiligheidsschoenen? Dan is het de vraag of u daarmee ook veilig werkt. Heeft u zelf inlegzolen in de schoen geplaatst? Zeer grote kans dat die de beschermende werking van de schoen tenietdoen. Hiermee vervalt de aansprakelijkheid van de leverancier, met alle risico’s voor u en uw werkgever.
Sinds 2011 is de norm EN-ISO 20345 gewijzigd.
Gecertificeerde veiligheidsschoenen die onder deze norm gekeurd worden, moeten minstens voldoen aan enkele basisvereisten zoals een beschermende neus, bovenmateriaal van kroetleder (of een vergelijkbaar synthetisch materiaal) en een binnenvoering. Tevens is bepaald met deze norm dat de aansprakelijkheid van de producent van gecertificeerde veiligheidsschoenen vervalt wanneer de drager gebruikmaakt van eigen inlegzolen. Het risico is dan voor de werkgever en de werknemer.
Let op; dit geldt ook als de veiligheidsschoen zelf is gecertificeerd en de zool is voorgeschreven door een gecertificeerde podotherapeut. Het gaat namelijk om de combinatie van beiden die gezamenlijk gecertificeerd moet zijn.