Voet(gerelateerde) klachten komen veel voor op de werkvloer. Met name bij beroepen waarbij medewerkers zwaar lichamelijk werk doen of veel staan. Door deze klachten neemt de arbeidsproductiviteit af. Dit kan zelfs leiden tot (langdurig) verzuim. Wist u dat:  

  • Een verkeerde stand van de voeten tot diverse problemen kan leiden, zoals peesontstekingen, knieklachten en pijn in de heup en rug? 
  • Klachten aan heupen, benen, knieën en voeten voor gemiddeld 28,7 dagen uitval per jaar per werknemer zorgen? 
  • Een zieke werknemer gemiddeld € 2480,- kost? (doorbetaling loon en kosten voor o.a. vervanging en arbo 
  • Veel werknemers hun klachten niet uitspreken, maar wel minder productief zijn vanwege hun klachten?  
  • Klachten aan het bewegingsapparaat voor ongeveer 25% van het totale aantal verzuimdagen zorgen in Nederland? 
  • Klachten aan het bewegingsapparaat en psychische problemen samen zorgen voor 50% van het totale aantal verzuimdagen in Nederland? 
  • Het verzuim bij deze klachten langer duurt dan gemiddeld, maar voorkomen kunnen worden door therapie gericht op preventie?

Wettelijke vereisten 

Draagt u gecertificeerde veiligheidsschoenen? Dan is het de vraag of u daarmee ook veilig werkt. Heeft u zelf inlegzolen in de schoen geplaatst? Zeer grote kans dat die zolen de beschermende werking van de schoen teniet doen. Hiermee vervalt de aansprakelijkheid van de leverancier, met alle risico’s voor u en uw werkgever. Onze gespecialiseerde podotherapeuten in podotherapie voor bedrijven helpen u bij het voldoen aan de juiste wet- en regelgeving.

Sinds 2011 is de norm EN-ISO 20345 gewijzigd.

Gecertificeerde veiligheidsschoenen die onder deze norm gekeurd worden, moeten minstens voldoen aan enkele basisvereisten zoals een beschermende neus, bovenmateriaal van kroetleder (of een vergelijkbaar synthetisch materiaal) en een binnenvoering. Daarnaast is met deze norm bepaald dat de aansprakelijkheid van de producent van gecertificeerde veiligheidsschoenen vervalt wanneer de drager gebruikmaakt van eigen inlegzolen. Het risico is dan voor de werkgever en de werknemer. 

Let op; dit geldt ook als de veiligheidsschoen zelf is gecertificeerd en de zool is voorgeschreven door een gecertificeerde podotherapeut. Het gaat namelijk om de combinatie van beiden die gezamenlijk gecertificeerd moet zijn.

Nieuwsgierig naar wat Innofeet op het gebied van podotherapie voor bedrijven kan betekenen? Lees hier verder.