Ontwikkeling kindervoet 0-2 jaar

Bij de geboorte van uw kind zijn niet alle botstructuren in de voet volledig ontwikkeld. Ze bestaan voor een groot deel nog uit kraakbeen. De voetjes hebben vaak een platte vorm, dat komt doordat er onder de hele voet nog een dik vetkussen zit. Dat vetkussen verdwijnt in de loop van de eerste levensjaren en pas dan wordt de voetboog langzaam zichtbaar. De benen van uw baby hebben een O-stand, dit vergemakkelijkt het onzekere voortbewegen. Vanaf 1,5 jaar zijn de benen van uw kind ongeveer recht. Het lopen wordt dan ook steeds zekerder.

Ontwikkeling kindervoet 2-6 jaar

Tussen het tweede en derde jaar gaan kinderen van een O-stand naar een X-stand van de benen. Dit resulteert vaak in naar binnenvallende enkels/platvoeten. Vanaf het vijfde levensjaar groeien de benen en voeten steeds rechter. Ook de X-stand vermindert.

Ontwikkeling kindervoet 6-8 jaar

De benen en voeten komen in het zesde tot achtste levensjaar recht te staan.

kind groei

 

Groeipijn bij kinderen

Met groeipijn wordt pijn in allebei de benen bedoeld, die soms aan het einde van de dag, maar vooral ’s nachts optreedt. Dit kan zeer hinderlijk zijn. Ongeveer 30% van de kinderen in Nederland heeft wel eens last van groeipijn, meisjes meer dan jongens. Kinderen tussen de 4 en de 10 jaar hebben het meest last van groeipijn. Hoe groeipijn ontstaat en of het echt iets met groeien heeft te maken, is niet duidelijk. 

Er zijn verschillende symptomen voor groeipijn. Als uw kind groeipijn ervaart, dan zal uw kind overdag nergens last van hebben. ’s Nachts wordt hij/zij huilend wakker en heeft pijn in  beide benen, meestal rondom de knieën of in de scheenbenen. Uw kind kan ook klagen over pijn diep in de spieren van beide kuiten of dijbenen. De pijn is continu aanwezig of komt in aanvallen. Groeipijn komt vaker voor na een drukke dag wanneer uw kind veel heeft gelopen. Van belang is om te weten dat bij groeipijnen uw kind soms dagen tot zelfs weken ook helemaal géén last kan hebben. Groeipijn komt vooral voor tijdens de zogeheten ‘groeispurt’ en heeft dus wel degelijk met het groeiproces te maken. De eerste groeispurt kan al voorkomen op een leeftijd van 3 jaar oud. Groeipijn is volkomen onschuldig en zal na de groei van uw kind overgaan. 

Wilt u meer weten over kinderen en hoe podotherapie klachten kan oplossen of voorkomen? Lees hier verder.