Diabetes mellitus (ook wel suikerziekte genoemd) is een chronische stofwisselingsziekte. Het lichaam kan zelf de bloedsuikerspiegel niet meer binnen de normale grenzen houden. Heeft u diabetes, dan is de kans op voetproblemen groter. Gemiddeld krijgt één op de vier mensen met diabetes namelijk te maken met voetproblemen. De hieronder genoemde complicaties komen het meest voor.

Gevoelsstoornis (neuropathie)  

De zenuwen in het lichaam zorgen ervoor dat u kunt voelen (pijn en temperatuur) en bewegen, maar ook dat u zweet en dat uw huid vettig blijft. Door diabetes kan het zijn dat uw zenuwen minder goed gaan werken, met als gevolg dat het gevoel minder wordt (neuropathie). Hierdoor voelt u mogelijk een steentje in uw schoen niet, waardoor huidbeschadigingen of wondjes ontstaan. 

Vaatproblemen (angiopathie 

De bloedvaten zorgen ervoor dat voedingsstoffen en zuurstof het lichaam binnenkomen en dat afvalstoffen het lichaam verlaten. Bij diabetes werken de bloedvaten mogelijk minder goed. Hierdoor krijgt u pijnklachten tijdens het lopen (vaak kuitkrampen). Ook kan het gebeuren dat de wondgenezing vertraagt waardoor er sneller infecties ontstaan.  

Gewrichtverstijving (limited joint mobility 

Door diabetes worden de kapsels rondom gewrichten stijver, waardoor voeten minder goed kunnen bewegen. Doordat de voeten minder soepel bewegen, verplaatst de druk onder de voet naar andere delen. Hier kunt u eeltvorming of zelfs blaren van krijgen.  

Ontstaan van wonden 

Een voetafwijking, een verminderd gevoel of een verminderde doorbloeding kan op den duur zorgen voor problemen aan uw voeten. Zo kan een wond aan uw voeten leiden tot ernstige infecties of zelfs een amputatie.  

Maak een afspraak bij de podotherapeut

Wanneer u last heeft van bovenstaande klachten, is het fijn om uw voeten met regelmaat te laten controleren door een professional. Onze podotherapeuten en medisch pedicures staan voor u klaar om u te helpen met uw klachten. Lees hier wat de podotherapeut nog meer voor u kan betekenen.