Diabetes mellitus (ook wel suikerziekte genoemd) is een chronische stofwisselingsziekte. Het lichaam kan zelf de bloedsuikerspiegel niet meer binnen de normale grenzen houden. Heeft u diabetes dan is de kans op voetproblemen groter. Gemiddeld krijgt één op de vier mensen met diabetes namelijk te maken met voetproblemen. De hieronder genoemde complicaties zijn het meest voorkomend.

Gevoelsstoornis (neuropathie)  

De zenuwen in het lichaam zorgen ervoor dat u kunt voelen (pijn en temperatuur) en bewegen, maar ook dat u kunt zweten en dat uw huid vettig blijft. Door diabetes kan het zijn dat uw zenuwen minder goed gaan werken, met als gevolg dat het gevoel minder wordt (neuropathie). Hierdoor voelt u mogelijk een steentje in uw schoen niet, waardoor huidbeschadigingen/wondjes kunnen ontstaan. 

Vaatproblemen (angiopathie 

De bloedvaten zorgen ervoor dat voedingsstoffen en zuurstof het lichaam binnenkomen en dat afvalstoffen het lichaam verlaten. Bij diabetes kan het zijn dat de bloedvaten minder goed werken. Hierdoor kunt u pijnklachten krijgen tijdens het lopen (vaak kuitkrampen). Ook kan het gebeuren dat de wondgenezing vertraagt waardoor er sneller infecties ontstaan.  

Gewrichtverstijving (limited joint mobility 

Door diabetes kunnen de kapsels rondom gewrichten stijver worden, waardoor voeten minder goed kunnen bewegen. Doordat de voeten minder goed kunnen bewegen, verplaatst de druk onder de voet naar andere delen. Hier kunt u eeltvorming of zelfs blaren van krijgen.  

Ontstaan van wonden 

Een voetafwijking, een verminderd gevoel of een verminderde doorbloeding kan op den duur zorgen voor problemen aan uw voeten. Zo kan een wond aan uw voeten leiden tot ernstige infecties of zelfs een amputatie.