Nieuws

GEZAMENLIJK VOETENWERK | Met podotherapeut Moniek Monninkhof en Diabetesverpleegkundige Anne Marijke Sebel

Moniek en Anne Marijke zijn beiden werkzaam op de diabetespoli in het Isala ziekenhuis in Zwolle en komen tijdens hun werk vaak klachten tegen waarbij ze elkaars expertise goed kunnen gebruiken. In dit artikel laat Innofeet Moniek en Anne Marijke aan het woord. Er wordt onder andere verteld hoe ze elkaar aan kunnen vullen, welke klachten ze tegenkomen en hoe ze het beste uit hun samenwerking halen. Benieuwd? Lees dan snel verder!

 

Welke klachten komen jullie tegen?
Tijdens ons werk controleren we allebei de voeten. Bij de diabetesverpleegkundige worden veelal laag risico voeten gezien die eenmaal per jaar gecontroleerd worden. De podotherapeut ziet de hoger risico voeten meerdere malen per jaar. Mensen met diabetes mellitus hebben vaak geen klachten. Dit komt doordat ze complicaties hebben, zoals een verminderd gevoel aan hun voeten. Bij oudere mensen zijn we hier extra alert op, omdat ze zelf niet altijd goed onder de voeten kunnen kijken. Wat we beiden veel tegenkomen zijn onder andere wonden aan de voeten, nagel ingroei, eeltvorming en likdoorns, maar ook klachten zoals een verminderd gevoel, doofheid en het gevoel op watten te lopen.

 

Hoe vullen jullie elkaar aan?
Korte lijnen! We zijn letterlijk buren van elkaar en kunnen elkaar daardoor snel om hulp vragen wanneer nodig en dit wordt vanuit beide kanten altijd opgepakt.

 

Welke ervaringen hebben jullie samen?
Wanneer een patiënt bijvoorbeeld een hypo heeft, lage suikers of hoog, kan de diabetesverpleegkundige in consult geroepen worden. Tevens andersom bij bijvoorbeeld wonden, ingegroeide nagels of het bepalen van het zorgprofiel komt de podotherapeut meekijken en wordt er indien nodig meteen een behandeling ingezet.

 

Wat maakt de samenwerking krachtig?
We vullen elkaar professioneel aan en maken gebruik van elkaars kwaliteiten, leren van elkaar en passen dit ook weer toe binnen het spreekuur.

 

Hoe halen jullie het beste uit de samenwerking?
Door open te staan voor elkaars mening en het evalueren van patiëntenzorg, na een consult wanneer we bij elkaar hebben meegekeken.

Comments are closed.

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg