Nieuws

blog kinderpodotherapie

Blog Kinderpodotherapie: Zorg voor de voeten van kinderen

Kinderen zijn altijd in beweging, rennend, springend en spelend. Het is geen verrassing dat ze af en toe klachten of problemen kunnen ervaren. Met name als het gaat om hun voeten. Kinderpodotherapie is een gespecialiseerde vorm van zorg die zich richt op de herkennen, behandelen en voorkomen van voet(gerelateerde) problemen bij kinderen. In deze blog bespreken we wat kinderpodotherapie is, waarom het belangrijk is en hoe Innofeet uw (klein)kind kan helpen.

Wat is kinderpodotherapie?

Kinderpodotherapie is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met de manier van bewegen (in voet, enkel, knie, heup en rug) van kinderen. Podotherapeuten die gespecialiseerd zijn in kinderbehandeling, hebben uitgebreide kennis van de anatomie, groei en ontwikkeling van de voeten van kinderen. Ze kunnen verschillende voetproblemen herkennen en behandelen. Denk aan platvoeten, ingegroeide teennagels, standsafwijkingen, pijnlijke voeten en houdingsproblemen die voortvloeien uit voetproblemen.

Waarom is kinderpodotherapie belangrijk?

Een tijdige behandeling van voetproblemen bij kinderen kan toekomstige problemen voorkomen. Onbehandelde voetklachten kunnen later leiden tot een slechte houding, rugpijn, evenwichtsproblemen en andere gezondheidsproblemen. De voeten van kinderen groeien en ontwikkelen zich snel. Podotherapeuten kunnen de voeten van kinderen evalueren en eventuele afwijkingen in groei en ontwikkeling opsporen. Ze geven advies over het dragen van goede schoenen en het bevorderen van een gezonde voetontwikkeling.

Kinderen horen lekker te bewegen

Kinderen klagen misschien niet altijd over zere voeten, maar ze kunnen wel tekenen vertonen van ongemak tijdens het lopen, rennen of sporten. Een (kinder)podotherapeut kan de oorzaak van het probleem identificeren en een passende behandeling bieden om pijn te verlichten. Kinderen die actief zijn in sport hebben een hoger risico op voetblessures. Een (kinder)podotherapeut kan sport-specifieke podotherapeutische hulpmiddelen aanbevelen, zoals aangepaste inlegzolen of schoenen, om de voeten van uw kind te beschermen en blessures te voorkomen. Daarnaast hebben sommige kinderen aangeboren of ontwikkeling gerelateerde voetafwijkingen, zoals platvoeten. (Kinder)podotherapeuten evalueren dan of behandeling nodig is.

Het verloop van een behandeling kinderpodotherapie

Een kinderpodotherapiebehandeling begint meestal met een uitgebreid onderzoek van de voeten en het looppatroon van het kind. De podotherapeut zal vragen stellen over de medische geschiedenis van het kind en eventuele symptomen of klachten die ze ervaren. Onze podotherapeuten werken samen met verschillende disciplines zoals kinderfysiotherapeuten en schoenenwinkels. Zo worden er op verschillende locaties combi-spreekuren georganiseerd waarbij de podotherapeut en de kinderfysiotherapeut samen kijken naar het staan, lopen en bewegen van het kind. Indien nodig wordt er een (gezamenlijke) behandeling opgestart.

De behandeling kan bestaan uit verschillende benaderingen, waaronder:
Hulpmiddelen: de (kinder)podotherapeut kan aangepaste, podotherapeutische inlegzolen, orthopedische schoenen of andere hulpmiddelen aanbevelen om de voeten van het kind te ondersteunen, de stand van de voeten te corrigeren en pijn te verlichten.

Oefeningen en stretching: Specifieke oefeningen en stretchingtechnieken kunnen worden voorgeschreven om de spieren en gewrichten in de voeten te versterken en de mobiliteit te verbeteren.

Schoenadvies: De (kinder)podotherapeut kan advies geven over het dragen van geschikt schoeisel dat de voeten van het kind goed ondersteunt en beschermt. In sommige gevallen zijn orthopedische schoenen de oplossing. In dat geval wordt u met uw kind doorverwezen naar onze orthopedische schoenmakers.

Educatie en preventie: Naast behandeling kan de (kinder)podotherapeut ook informatie meegeven aan het kind en de ouders over het belang van goede voetverzorging, de juiste schoenen en maatregelen om toekomstige problemen te voorkomen.

Neem contact op met de (kinder)podotherapeut van Innofeet

Kinderpodotherapie speelt een belangrijke rol in de gezondheid van kinderen. Als u merkt dat uw kind klachten heeft of problemen ervaart met zijn of haar voeten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze klantenservice staat van maandag t/m vrijdag van 8:00 – 17:00 voor u klaar. Een afspraak maken kan telefonisch via: 088 – 031 3000. Bekijk hier de locaties van Innofeet bij u in de buurt.

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg