Nieuws

Blog: Valpreventie van belang voor balans en veiligheid

Valincidenten vormen een serieuze bedreiging voor de gezondheid en het welzijn van mensen, vooral voor ouderen. Een val kan leiden tot ernstige blessures, verminderde mobiliteit en zelfs langdurige invaliditeit. Gelukkig kunnen veel van deze incidenten worden voorkomen door middel van valpreventie. In deze blog bespreken we het belang van valpreventie en hoe de podotherapeut daarbij kan helpen. Daarnaast geven we enkele praktische tips om de balans en veiligheid te verbeteren. 

Het belang van valpreventie 

Voor ouderen kunnen de gevolgen van een val ernstig zijn en een negatieve invloed hebben op hun zelfstandigheid en kwaliteit van leven. Het belang van valpreventie kan daarom niet genoeg benadrukt worden, en een multidisciplinaire aanpak is essentieel. Naast lichaamsbeweging, aanpassingen in de leefomgeving en gezonde levensstijl, speelt podotherapie een belangrijke rol in het verminderen van het valrisico. Door dagelijks in beweging te blijven (denk aan wandelen) en dit te combineren met oefeningen van de podotherapeut, verbetert de kracht, coördinatie en de balans van voeten. 

De rol van podotherapie in valpreventie 

Een podotherapeut voert een grondig onderzoek uit van de voeten en het looppatroon. Door het testen van de stabiliteit of afwijkingen zoals standsafwijkingen, verminderde voetfunctie of veranderingen in drukverdeling te achterhalen, kan de podotherapeut gerichte adviezen en behandelingen aanbevelen om de balans en stabiliteit te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan: 

 1. Voet- en enkeloefeningen 
  Podotherapeuten kunnen specifieke oefeningen voorschrijven om de kracht, flexibiliteit en stabiliteit van de voeten en enkels te verbeteren. Deze oefeningen helpen bij het versterken van de spieren rondom de enkels en het bevorderen van een stabielere looppas. 
 1. Aanpassingen en hulpmiddelen 
  Podotherapeuten kunnen steunzolen, ortheses of andere hulpmiddelen aanmeten om de voet- en enkelfunctie te optimaliseren. Deze aanpassingen helpen bij het verbeteren van de balans en het verminderen van pijn. Daarnaast dragen ze bij aan het verminderen van valincidenten. De podotherapeut kan u ook doorverwijzen naar één van onze orthopedisch schoentechnologen, voor een op maat gemaakte schoen. 
 1. Diabetische voetverzorging 
  Mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op voetproblemen, zoals neuropathie en verminderde doorbloeding. Neuropathie zorgt voor een verminderd gevoel in de voeten, waardoor de kans op valincidenten groter wordt. Podotherapeuten zijn gespecialiseerd in de zorg voor de diabetische voet en kunnen helpen bij het voorkomen van wonden, infecties en andere complicaties die het risico op vallen kunnen vergroten.  
 1. Advies over schoeisel 
  Podotherapeuten geven advies over het juiste schoeisel, met name voor mensen die een verhoogd risico hebben op vallen. Ze kunnen aanbevelingen doen met betrekking tot de pasvorm, demping, stabiliteit en grip van schoenen. Natuurlijk houden zij rekening met individuele behoeftes en activiteiten. Het is ook mogelijk dat de podotherapeut doorstuurt naar de orthopedisch schoentechnoloog om schoenen op maat te laten maken. 

Multidisciplinaire aanpakt voor valpreventie

Valpreventie vereist een multidisciplinaire aanpak, waarbij podotherapie een waardevolle rol speelt. Door middel van voet- en loopanalyse, gerichte oefeningen, aanpassingen en samenwerking met andere zorgprofessionals zoals fysiotherapeuten, kunnen podotherapeuten bijdragen aan het bevorderen van de balans, stabiliteit en veiligheid van individuen. Als onderdeel van een uitgebreid valpreventieprogramma kan podotherapie helpen om valincidenten te verminderen en de gezondheid en het welzijn te bevorderen.  

Heeft u behoefte aan een consult met een van onze podotherapeuten? Neem contact op met onze klantenservice en plan een afspraak in bij een locatie bij u in de buurt. We staan altijd voor u klaar. Een afspraak maken kan telefonisch via: 088 – 031 3000. 

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg