‘’Het leuke aan tennis vind ik dat het zowel alleen, als in teamverband gespeeld kan worden. De combinatie van conditie en tactiek maakt het een leuk spel met als uitdaging het winnen van de wedstrijd. Het aangesloten zijn bij een vereniging zorgt daarnaast voor gezelligheid.” Vertelt Esther enthousiast over tennis. Esther is werkzaam bij Innofeet en doet daarnaast fanatiek aan tennis. Het is zonde wanneer u door een blessure niet meer actief kunt tennissen. Onze sportpodotherapeuten behandelen verschillende blessures die ontstaan bij het spelen van tennis. Ons doel is dat u zo snel mogelijk weer actief kunt tennissen.

 

Blessures
Onderstaand worden de blessures genoemd die onze sportpodotherapeuten het meeste tegenkomen tijdens hun werk. De sportpodotherapeuten hebben kennis van veel meer blessures, maar met name de onderstaande blessures worden het vaakst behandeld door onze sportpodotherapeuten.

 

Mortonse neuralgie
Mortonse neuralgie is een klacht in de voorvoet die vaak wordt gezien bij tennis. Mortonse neuralgie is met andere woorden een beknelling van de zenuw. De oorzaak hiervan kan onjuist schoeisel, of overbelasting door het herhaaldelijk duwen van de voorvoet zijn. De pijn voelt u aan de onderzijde van de voet, dit kan beschreven worden als een tintelend en brandend gevoel. De pijn vermindert zodra u de schoen uit doet.

 

Lopersknie
Een andere klacht die onze podotherapeuten vaak tegenkomen bij tennissers is de lopersknie (TIFS). Dit is een klacht die pijn geeft aan de buitenzijde van de knie bij tennissers. Het is een pijnlijke, slopende overbelastingsblessure. De pijn wordt veroorzaakt door overmatige wrijving van de tractus iliotibialis spier die over de buitenzijde van de knie loopt. De klacht kenmerkt zich door een uitstralende pijn naar het onderbeen of bovenbeen en is afhankelijk van de activiteit. Naarmate de tijdsduur van de activiteit toeneemt, verergert de klacht.

 

RPCP
Ook RPCP (retropatellaire chondropathie) is een klacht die onze podotherapeuten regelmatig tegenkomen. De pijn die bij deze klacht hoort, kenmerkt zich als een stekende pijn achter/rondom de knieschijf. Deze klacht wordt veroorzaakt door het niet goed sporen van de knieschijf. De oorzaak van het niet goed sporen kan een standafwijking zijn, verzwakte bovenbeenspieren en overbelasting. De pijn ontstaat tijdens of na de sport. De knie kan daarnaast dikker worden.

 

Jumpersknee
Een andere klacht is de jumpersknee. Dit is de meest voorkomende blessure in alle sporten. De klacht wordt veroorzaakt door een dynamische overbelasting van het mechanisme van het kniegewricht. De klacht kenmerkt zich aan pijn aan de onderzijde van de knieschijf. De pijn ontstaat geleidelijk en neemt toe tijdens sprinten, sprinten en landen. Uiteindelijk kan er ook pijn ontstaan tijdens alledaagse activiteiten en rust.

 

Shin splints
Ook scheenbeenklachten (shin splints) worden veel gezien door onze podotherapeuten. Deze klacht ontstaat door herhaaldelijk hardlopen op harde ondergrond. Ook kan deze klacht optreden door overbelasting van bepaalde spiergroepen in het onderbeen. Shin splints kenmerkt zich als een stekende pijn. Hoe erger de ontsteking, hoe heftiger de pijn.

 

Enkel inversie
Een andere klacht is een enkel inversie/eversie trauma. (verzwikking van de enkel, naar binnen/naar buiten). Enkel inversie komt het meeste voor omdat de binnenste banden sterker zijn dan de buitenste banden. Hierdoor raken de buitenste banden sneller beschadigd. Een oorzaak is bijvoorbeeld enkel instabiliteit. De inversie heeft verschillende gradaties. Zowel bij alle gradaties ontstaat er een zwelling. Staan op de voet is mogelijk, terwijl lopen erg pijnlijk is. Ook kan er na enkele dagen een bloeduitstorting zichtbaar worden. Bij hoge gradaties kan het ligament van de enkel verscheuren.

 

Bursitis meniscus
Onze podotherapeuten komen ook tennissers met bursitis meniscus (slijmbeursontsteking) tegen. Het doel van het slijmbeurs is om wrijving tussen bepaalde structuren te voorkomen. Wanneer slijmbeurs geïrriteerd raakt, zwelt het op. Dit veroorzaakt pijnklachten omdat bepaalde bewegingen beperkt worden. Een slijmbeurs kan door druk (knielen), maar ook door een klap of val geïrriteerd raken. Slijmbeursontsteking kan optreden in meerdere plekken in de knie waardoor niet alleen knielen erg pijnlijk is, maar ook het strekken van de knie.

 

Patellofemoraal pijnsyndroom
Het patellofemoraal pijnsyndroom (pijn rondom de knie) wordt veroorzaakt door een standafwijking door een verkeerde werking tussen twee bovenbeenspieren. Ook door een platvoettype of doorgezakt looppatroon kan deze klacht ontstaan. De klacht kenmerkt zich aan pijn rondom of achter de knieschijf. Een veel voorkomend symptoom is stijfheid bij langdurig zitten met een gebogen knie, traplopen, hurken en een instabiel gevoel.

 

Onderzoek

Op het eerste consult probeert de sportpodotherapeut te achterhalen wat de klacht is. Dit doet de therapeut door middel van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Daarna doet de sportpodotherapeut onderzoek naar het functioneren van de betrokken gewrichten en spieren. Vervolgens voert de sportpodotherapeut een bewegingsanalyse uit. Hierbij kijkt hij naar afwijkende bewegingspatronen die ervoor zorgen dat de klachten niet afnemen. Tijdens het onderzoek analyseert de sportpodotherapeut uw houding tijdens het hardlopen en uw uitvoerende techniek.

 

Behandeltraject
Na het onderzoek stelt de sportpodotherapeut, in samenspraak met de sporter, een behandeltraject op. Behandelingen kunnen uit de volgende vormen bestaan:

 

  • Sportzolen ter optimalisatie van het lichamelijk functioneren.
  • Advies over geschikt schoeisel voor tennis
  • Belastingadviezen
  • Mobilisatie van voet / onderbeen
  • Taping
  • Dry needling