Scheefstand van de grote teen (hallux abducto valgus)

Een hallux abducto valgus is een scheefstand van de grote teen. Vaak gaat dit gepaard met een benige knokkel (botaanwas) aan de buitenkant van het gewricht.


Klacht

De klachten zijn het vaakst aanwezig  bij het dragen van schoeisel en uiten zich in een stekende pijn in het grote teengewricht. Daarnaast kan er ook een stekende pijn optreden wanneer er meer gewandeld wordt.

 

Oorzaak
Het kan veroorzaakt worden door een aangeboren aanleg (vooral bij vrouwen), het dragen van foutief schoeisel (te smal, hoge hakken) en door een afwijkende voetstand tijdens het staan en lopen.

 

Podotherapeutische mogelijkheden

De podotherapeut is niet in staat om de teen weer recht te zetten,  maar er zijn wel een aantal mogelijkheden om de pijn te reduceren en het proces van verergering te vertragen. [RL1] Door middel van podotherapeutische inlay’s kan de podotherapeut de stand van de voeten corrigeren/ondersteunen waardoor er minder druk op het grote teengewricht ontstaat. Daarnaast worden er adviezen meegegeven omtrent schoeisel.
Zijn de klachten van zo’n aard dat ze niet meer podotherapeutisch te behandelen zijn, dan kan de podotherapeut contact opnemen met de huisarts voor  een eventuele verwijzing naar de orthopeed.

 

Wat kunt u zelf doen?

Let op het schoeisel dat u draagt.  Hoe meer ruimte het grote teengewricht in het schoeisel heeft, hoe minder kans is  op irritatie van de knokkel. Dit voorkomt in sommige gevallen ook dat de knokkel steeds groter wordt.

 

Terug

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg