Botaanwas aan de buitenzijde van het kleine teengewricht (tailor’s bunion)

Een Tailor’s bunion is een beetje  vergelijkbaar met de knobbel van een hallux valgus, maar dan aan de buitenzijde van de kleine teen.  Deze knobbel is zichtbaar op de plek  waar het middenvoetsbeentje ophoudt en de vijfde teen begint.  Doordat het middenvoetsbeentje naar buiten wordt geduwd, ontstaat er een verdikking op de buitenzijde van het gewricht welke de Tailor’s bunion of bunionette  genoemd wordt.

 

Klacht

De continu wrijving met de schoen veroorzaakt roodheid, zwelling en warmte ter hoogte van de knobbel.  Op het moment dat dit het geval is, zal het dragen van schoeisel steeds pijnlijker worden, totdat het niet meer mogelijk is om een schoen aan te hebben.

 

Oorzaak

De meeste klachten ontstaan door druk en wrijving van de schoen tegen de verdikking aan de buitenzijde van de voet.

 

Podotherapeutische mogelijkheden

Wanneer er sprake is van de ontstekingsverschijnselen kan de bunion met behulp van vilttherapie drukvrij gelegd worden.  Een lange termijn oplossing is het dragen van breed schoeisel welk geen druk op de bunion geeft. Ook is het mogelijk om met podotherapeutische zolen de stand van de voeten te corrigeren waardoor er minder druk op de knobbel ontstaat.

Indien de klachten hiermee onvoldoende verminderen, kunnen wij u terugverwijzen naar de huisarts met het advies om u verder te laten onderzoeken door een orthopeed.

 

Wat kunt u zelf doen?

Bij heftige klachten helpt goed koelen. Koelen kan het beste gedaan worden met een ice-pack. Deze nooit rechtstreeks tegen de huid houden, maar altijd met een handdoek er tussen om bevriezing te voorkomen.

Zorg voor voldoende breed schoeisel zonder stiksels en naden rond de knobbel.

Terug

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg