Standsafwijkingen tenen (hamer/klauwstand)

Standsafwijkingen van de tenen betreffen de klachten  zoals hamer- of klauwstand van de tenen, maar ook problemen met  tenen die onder elkaar  of over elkaar heen liggen.

De termen hamerteen en klauwteen worden vaak door elkaar gebruikt terwijl deze twee deformiteiten van elkaar verschillen. De klauwteen is een voorstadium van de hamerteen waarbij de eerste twee kootjes in een hoek staan. Hierdoor ontstaat er bovenop (en op de top van) de teen een drukplek.  Bij een hamerteen staat het laatste kootje van de teen naar beneden waardoor de teen als een hamer eruitziet. Een ander belangrijk verschil is dat een klauwteen gecorrigeerd kan worden (naar de normale positie) terwijl dit bij een hamerteen niet meer mogelijk is.

 

Klacht

Door de klauw- of hamerstand kan er niet meer volledig over de tenen worden afgewikkeld waardoor alle druk op de voorvoet komt. Dit kan vervolgens weer tot klachten leiden. Er kan ook overvloedige eeltvorming optreden. Het gewricht kan pijnlijk aanvoelen.

 

Oorzaak

De standsafwijkingen hebben vaak een erfelijk component en ontstaat de verandering op latere leeftijd. Echter zijn er ook ziektes  als reuma en diabetes, waardoor er een verandering in de teenstand kan optreden.  Daarnaast kan het dragen van te smal en te klein schoeisel ook een oorzaak zijn van de afwijkende teenstanden.

 

Podotherapeutische mogelijkheden

De podotherapeut kan door middel van teenortheses (teenstukjes) de stand corrigeren of de drukverdeling tussen/op/onder de teen verbeteren waardoor er minder pijnklachten ontstaan.

Een andere methode is om met  podotherapeutische inlay’s de voorvoet te corrigeren met tot gevolgd de tenen af te strekken waardoor de pijn kan worden verminderd.

 

Wat kunt u zelf doen?

Let op uw schoeisel. Wanneer schoenen te krap en te klein zijn, kan dit afwijkende teenstanden in de hand werken.  Ook is het belangrijk om regelmatig de voeten op te laten meten. De voeten kunnen gedurende een leven ongeveer één tot twee maten groter worden en ook van breedte veranderen.

Terug

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg