Ontsteking van de sesambeentjes (sesamoïditis)

De meeste botten van het lichaam zijn met elkaar door gewrichten verbonden. Er zijn er echter een paar uitzonderingen, de zogenaamde  sesamoïdes. Dit zijn botjes die  door pezen ingekapseld zijn. Ze zorgen ervoor dat de spieren die daar lopen beter kunnen glijden en geven de spier meer kracht.
Sesambeentjes zijn kleine sesamoïdes die zich  aan de onderzijde van de voet bij de grote teen bevinden. Sesamoïditis is een chronische  irritatie/ontsteking van deze sesambeentjes.

 

Klacht

Veel voorkomend bij deze klacht is dat er een stekende pijn tijdens het lopen onder het grote teengewricht ontstaat. Bij het buigen en strekken van de grote teen kunt u ook problemen ervaren.  De pijn ontstaat geleidelijk (behalve bij een breuk) en bij rust zakt die af.

 

Oorzaak

Deze klacht komt vooral door overbelasting van de voet.  In de meeste gevallen speelt wel mee dat de voetstand en het looppatroon afwijkend is. U kunt hierbij denken aan een diepstand van het grote teengewricht of een holvoet.  Tijdens het lopen komt er dan te veel druk op het grote teengewricht waardoor er klachten kunnen ontstaan. Een andere oorzaak is het foutieve schoeisel dat  niet voldoende bij het voettype past. Een te dunne loopzool kan ervoor zorgen dat er te veel druk onder de bal van de voet ontstaat.

 

Podotherapeutische mogelijkheden

De podotherapeut kan op basis van een  podotherapeutisch onderzoek proberen te achterhalen waarom deze klachten zijn ontstaan. Om de klachten te verhelpen kan het gewricht met behulp van  vilt tijdelijk drukvrij gelegd worden. Een andere  oplossing is om door middel van podotherapeutische inlay’s de druk op de grote teen te verminderen. Daarnaast zal de podotherapeut adviezen bespreken omtrent schoeisel en belasting/belastbaarheid.

 

Wat kunt u zelf doen?

Bij sesamoïditis kan het helpen om goed te koelen. Dit kan het beste gedaan worden met een ice-pack met een handdoek eromheen en deze een aantal minuten tegen de pijnlijke plek aanhouden.

Schoenen zijn ook een belangrijk aspect bij deze klacht. Een schoen met een stevige loopzool en een afwikkeling zorgt ervoor dat er minder druk op de voorvoet komt zodat de sesambotjes meer rust tijdens het belasten van de voet krijgen.

Terug

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg