Zenuwbeklemming in de voorvoet (mortonse neuralgie)

Een Mortonse neuralgie, ook wel Morton-neuroom genoemd,  is een beklemming van een zenuw tussen twee  middenvoetsbeentjes. Het komt vooral tussen de derde en vierde teen voor. Bij vrouwen is het een vaak voorkomende aandoening.

 

Klacht

Het betreft pijn in de voorvoet met stekende/brandende  pijn die naar de tenen uitstraalt. De pijn treedt bijna altijd plotseling op tijdens het lopen of sporten. Op den duur komen de klachten steeds vaker voor en houden deze langer aan. In dit geval is het mogelijk dat er een verdikking op de zenuw ontstaat, dit wordt ook wel een neuroma genoemd.

 

Oorzaak

Er is vaak een combinatie van factoren waarom deze klacht verschijnt.

Een afwijkende voetstand kan ervoor zorgen dat er meer druk op de voorvoet ontstaat en de zenuw klem kan komen te zitten. Door het dragen van te krap schoeisel worden de klachten vaak verergert omdat de zenuw structureel beklemd komt te zitten.  Een andere factor is een verandering in het belastingpatroon (meer lopen, ander werk) die mogelijk de klachten beïnvloedt.

 

Podotherapeutische mogelijkheden

Door middel van podotherapeutische inlay’s is het mogelijk om de ruimte tussen de middenvoetsbeentjes te vergroten en daardoor de beklemming op te heffen.  Daarnaast is het belangrijk dat goed nagekeken wordt hoe de pasvorm van de schoenen is; met foutief schoeisel zijn de klachten slecht op te lossen.

 

Wat kunt u zelf doen?

Bij klachten is het verstandig om smal schoeisel zoveel mogelijk te vermijden. Een schoen met meer ruimte in de voorvoet zorgt voor minder beklemming van de zenuw. Daarnaast kan een dikkere en stuggere loopzool de  druk op de voorvoet verminderen.

 

Terug

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg