Jicht

Jicht is een reumatische aandoening, veroorzaakt door neerslag van urinezuurkristallen in de gewrichten. Bij de meeste mensen ontstaat deze ophoping in het grote teengewricht. Het komt vooral bij mannen voor.

 

Klacht

Jicht kan leiden tot een ontstekingsreactie met roodheid, zwelling, veel pijn, warmte en functiebeperking. Behalve in de tenen kan die ook op andere plaatsen ontstaan, bijvoorbeeld in de enkel, knie of in de vingers. Vaak ontstaat er na één aanval uiteindelijk een  chronische  jicht.

 

Oorzaak

De oorzaak van jicht is dat de nieren de urinezuurkristallen niet voldoende uitscheiden waardoor deze in het bloed blijven zitten. Zo ontstaan er ophopingen die in gewrichten neerslaan. Erfelijke factoren kunnen hierbij ook een rol spelen, net als hoge bloeddruk of overgewicht.

 

Podotherapeutische mogelijkheden

Door de jicht is het mogelijk dat de gewrichten na de aanvallen aangetast worden, waardoor deze uiteindelijk minder belastbaar kunnen worden. Dit wordt vaak gemerkt door patiënten als een zeurderige pijn in rust en soms een stekende pijn tijdens het lopen. De podotherapeut zal in deze gevallen goede adviezen omtrent schoeisel meegeven en eventueel de stand door middel van podotherapeutische zolen veranderen.

Indien er sprake is van acute jicht raden wij u aan contact met uw huisarts of uw behandelend specialist op te nemen.

 

Wat kunt u zelf doen?

U kunt, zonder dat u een bepaald dieet volgt, al veel doen om het risico op een jichtaanval te verkleinen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website:  http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/vormen-van-reuma/jicht.

Terug

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg