Ingegroeide teennagel

Een ingegroeide (teen)nagel is een nagel die de huid constant irriteert waardoor er pijnklachten ontstaan. Het komt vooral bij de grote teen voor.

 

Klacht

Door de constante irritatie voelt de huid pijnlijk aan en ontstaat er  een kleine wond. Deze kan dan gepaard gaan met een lichte ontsteking en wildvlees.

 

Oorzaak

Ingegroeide nagels kunnen meerdere oorzaken hebben. Sommige nagels groeien rond waardoor er meer druk in de nagelwal ontstaat. Dit kan in sommige gevallen voor een irritatie/ontsteking  zorgen. Foutief knippen van de nagel is een andere oorzaak. Door het ‘rond’ afknippen van de nagel ontstaan er hoekjes in de nagelwal die ook  een ontsteking kunnen veroorzaken. Andere belangrijke oorzaken zijn het dragen van te klein en/of te smal schoeisel of sterk transpirerende voeten.

 

Podotherapeutische mogelijkheden

Als er sprake is van een ingegroeide nagel zonder ontstekingsverschijnselen is het mogelijk om door middel van een nagelbeugel de vorm van de nagel te veranderen. Een nagelbeugel is een klein ijzerdraadje dat over de nagel gespannen wordt. Na de behandeling kunt u  vaak meteen weer alle dagelijkse activiteiten uitvoeren; de pijn zal binnen enkele uren tot dagen geheel verdwenen zijn.

Mocht er sprake zijn van een ontsteking dan kan de podotherapeut het stukje  nagel weghalen welk de ontsteking veroorzaakt. De scherpe pijn verdwijnt direct na de behandeling  en wordt het wondje in de nagelwal binnen een paar dagen genezen. Daarna zal de nagel  door middel van een nagelbeugel in het uitgroeien begeleid worden om te voorkomen dat deze opnieuw ingroeit.

Sommige ingegroeide nagels hebben zoveel ontstekingsverschijnselen dat ze niet meer door de podotherapeut behandeld kunnen worden. In dat geval zal er chirurgisch een stuk nagel verwijderd moeten worden. De podotherapeut zal dan contact met de huisarts opnemen.

 

Wat kunt u zelf doen?

De teennagels kunnen het beste recht afgeknipt worden. Hierbij moeten de uiteinden van de nagel nog zichtbaar zijn aan het uiteinde van de teen.

Let altijd op dat u de juiste maat schoenen draagt en dat deze niet te smal zijn. Het is  belangrijk uw voeten bij de schoenwinkel op te meten  wanneer  u nieuwe schoenen koopt. Gedurende het leven kan een voet wel  één tot twee maten groter worden  waardoor de schoenmaat niet meer klopt.

 

 

Terug

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg