Wrat

Een wrat is een harde, eeltachtige vergroeiing van de opperhuid in de vorm van een ruw knobbeltje. Meestal zijn er meerdere wratten gelijktijdig aanwezig. Voorkeursplaatsen zijn de handen en voeten. Veel wratten verdwijnen vanzelf weer binnen twee jaar, echter als er klachten aanwezig zijn of erg opvallen, kan ervoor gekozen worden om deze te behandelen. Voet wratten komen in grote mate bij kinderen en jongvolwassenen voor.

 

Klacht

Het kan zijn dat wratten tijdens het lopen pijnlijk worden. Dit komt omdat de wrat en het overliggende eelt in de huid drukt.

 

Oorzaak

Wratten worden veroorzaakt door een virus genaamd papilloma virus. Dit virus verspreidt zich makkelijker in een vochtige en warme omgeving. Hierbij kan gedacht worden aan een badkamer, zwembad, sauna, etc.

 

Podotherapeutische behandeling

De podotherapeut maakt gebruik van monochloorazijnzuur. Met dit zuur worden de kleine bloedvaatjes in de wrat dichtgebrand waardoor deze geen voedingsstoffen meer krijgt en langzaam kleiner zal worden. Mocht deze behandeling niet afdoende zijn, kan er terugverwezen worden naar de huisarts voor een verwijzing naar de dermatoloog.

 

Wat kunt u zelf doen?

Om wratten te voorkomen het advies om goed passende en ventilerende schoenen te dragen. Wissel het liefst dagelijks van schoeisel, zodat de schoenen die u niet draagt goed kunnen drogen. Daarnaast adviseren we u in openbare ruimtes waar op blote voeten gelopen wordt goed op te letten; vaak is het verstandiger om slippers te dragen. Als wratten al aanwezig zijn, kunt u er het beste van afblijven.

Terug

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg