Schimmelnagels

Schimmelnagels, ook wel kalknagel of onychomycose genoemd, is een bekend probleem en veel mensen hebben hier last van. Een schimmel is niet per definitie schadelijk, Ieder mens draagt namelijk schimmetjes met zich mee. Op onze huid, tussen de haren en bij de nagels.

 

Klacht

Vaak is er bij schimmelnagels een geelwitte verkleuring zichtbaar in de nagel. De nagel kan brokkelig en dik worden en snel afbrokkelen. De dikte van de nagel kan gevoelig zijn in de schoenen omdat de nagel dan op de nagelplaat gaat drukken.

 

Oorzaak

Een schimmelnagel kan ontstaan als schimmels zich gaan nestelen in dode huidcellen. Vaak na ontstaat dit na een periode van minder fit zijn, denk aan griepje, stress volle periode of overbelasting.

 

Wat kunt u zelf doen?

Aan schimmelnagels was tot voor kort weinig te doen. Van alle zalfjes, poeders en oliën die op de markt zijn, is de werking nooit wetenschappelijk aangetoond. Wat wel werkt, zijn op recept verkrijgbare tabletten. Vanwege het hoge risico van deze tabletten, schrijven huisartsen ze liever niet voor.

Wat u wel zelf kan doen is sokken altijd op minimaal 60 graden wassen, en voeten goed droogmaken na douchen/in bad gaan. Bij transpirerende voeten is het wenselijk de sokken halverwege de dag te verschonen. Ook kunt u een afspraak maken met uw medisch pedicure.

Terug

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg