Blaar

Een blaar is een met vocht gevulde bult tussen twee huidlagen die door wrijving kan ontstaan.

 

Klacht

Blaren kunnen erg gevoelig zijn, vooral bij het dragen van schoeisel. Het kan een zeurende/brandende pijn geven en ervoor zorgen dat schoeisel niet meer goed gedragen kan worden.

 

Oorzaak

Een blaar ontstaat door wrijving van bijvoorbeeld schoeisel. Doordat de bovenste huidlaag gaat schuiven ten opzichte van de onderste huidlaag kan er een vochtophoping ontstaan.

 

Podotherapeutische behandeling

De podotherapeut zal op zoek gaan naar de oorzaak van de blaarvorming en deze proberen aan te pakken. Er kan bijvoorbeeld een schoenaanpassing gedaan worden of een advies omtrent schoeisel gegeven worden. Wanneer de klachten meer voortkomen uit een standsafwijking kan ervoor gekozen worden om deze aan te pakken met podotherapeutische zolen.

 

Wat kunt u zelf doen?

Let op de pasvorm van uw schoeisel. Wanneer schoenen te strak of te klein zijn kan er makkelijk sprake zijn van blaarvorming. Zorg ook dat bij lange wandelingen de schoenen goed zijn ingelopen. Zo voorkomt u dat wanneer de voeten opzwellen in de loop van de wandeling er alsnog blaren ontstaan.

Indien de blaar nog dicht zit is het raadzaam zo te laten, het vocht neemt vanzelf af. Indien deze open geprikt wordt is er kans op ontsteking. Indien de blaar al open is is het raadzaam bij uw podotherapeut langs te gaan. Deze kan de blaar schoonmaken en steriel verbinden. Zelf schoonmaken met desinfecterende alcohol is raadzaam en kan geen kwaad (let op zal prikken).

 

 

Terug

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg