Overbelasting binnenkant scheenbeen (mediaal tibiaal stress syndroom)

Mediaal tibiaal stress syndroom (ook wel shin splints genoemd),  is een veel voorkomende blessure bij overbelasting aan de binnenkant van het scheenbeen. Shin splints is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende blessures veroorzaakt door overbelasting die zich over het algemeen in het onderste twee derde gedeelte van het scheenbeen bevinden. Het komt vooral bij lopers voor.

 

Klacht

Het betreft een pijn bij het lopen en bij aanraking van het scheenbeen. Dit wordt veroorzaakt door irritatie van het botvlies op de plaats waar de spieren zich aan het bot hechten. Door een overmatige belasting van de spieren aan en botvlies ontstaat hier een irritatie en dus pijn. In het begin is er alleen een zeurende of stekende pijn aanwezig na belasting en verdwijnt na rust; na verloop van tijd duurt het steeds langer en is steeds meer rust nodig voor de pijn helemaal verdwijnt. Uiteindelijk is de pijn altijd aanwezig, ook na langdurige rust.

 

Oorzaak

Mediaal tibiaal stress syndroom kan veroorzaakt worden door een verkeerd looppatroon of een verkeerde stand van de voet (het naar binnen zakken van de voet). Daarnaast kan zowel een  (hard)loopschoen met een te slap, versleten of verkeerde loopzool als  een te snelle opbouw van (hardloop)activiteiten een probleem vormen.

 

Podotherapeutische mogelijkheden

De behandeling bestaat voornamelijk in eerste instantie uit een goed belastingsadvies, correct loopschoenadvies en in veel gevallen een podotherapeutische inlegzolen. Daarnaast kan zowel een tijdelijke taping  als een combinatie van fysiotherapie en podotherapie helpen.  Bij extreme gevallen kan als allerlaatste optie een chirurgische ingreep overwogen worden.

 

Wat kunt u zelf doen?

Zorg altijd voor een goede hardloopschoen, juist wanneer u net begint met hardlopen.

Als  u al klachten heeft; vooral rust houden is belangrijk. Indien u gelopen heeft en pijn heeft kan koelen de pijn dempen. Gebruik een coldpack (altijd met handdoek/theedoek ertussen) en max. 15 minuten koelen.

 

Terug

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg