Etalagebenen (Claudicatio intermittens)

Claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd  is een vaataandoening waarbij de slagaderen in de benen vernauwd zijn. Deze slagaderen vervoeren zuurstofrijk bloed naar de beenspieren, die tijdens inspanning zoals lopen extra zuurstof nodig hebben. In het geval van etalagebenen krijgen de beenspieren te weinig zuurstof door de nauwe slagaderen en daarom ontstaat er pijn in het been.

 

Klacht 

Bij etalagebenen kunnen de klachten in de voet, de kuit, het dijbeen of in de bil optreden. Tijdens het lopen voelt men pijn, kramp of een doof/moe gevoel in het been. Soms gaat dit gepaard met een koud gevoel in de voet. Bij het stilstaan (voor etalage staan) nemen de klachten weer af, maar bij het verder lopen beginnen ze opnieuw.

 

Oorzaak

Met het ouder worden worden de slagaderen door slagaderverkalking bij iedereen wat nauwer. Bij slagaderverkalking hopen zich vetten, kalk en ontstekingscellen aan de wand van de slagaderen op waardoor ze steeds dikker en stugger worden. Roken, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol en stress zijn factoren die risico’s geven op vernauwing van de bloedvaten. Daarnaast spelen overgewicht en te weinig lichaamsbeweging  ook een rol. Ziektes zoals diabetes mellitus en reumatoïde artritis kunnen eveneens het ontstaan van claudicatio intermittens beïnvloeden.

 

Podotherapeutische mogelijkheden

Bij claudicatio intermittens wordt veelal looptraining onder begeleiding van fysiotherapie aangeraden. Een podotherapeut kan voor u een goed passend schoenadvies opstellen. Daarnaast kan er bij een standsafwijking en/of drukplekken(eelt of likdoorn) een corrigerende of drukverdelende inlegzool aangemeten worden.

 

Wat kunt u zelf doen?
Vooral goed in beweging blijven is belangrijk, blijf lopen en fietsen! En probeer u leefpatroon aan te passen, niet roken en vooral gezonder eten.  Schakel absoluut medische ondersteuning in.

Terug

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg