Aanhechtingsklacht van de spier aan de buitenzijde van de voet (insertietendinopathie m. peroneus brevis)

De insertietendinopathie van de  m. peroneus brevis (korte kuitbeenspier)  zit aan de buitenzijde van de voet. De spier hecht aan het uitstekende bot halverwege de buitenzijde van de voet.

 

Klacht

Klachten worden vaak gekenmerkt door een stekende pijn of vermoeid gevoel aan de buitenzijde van de voet die geleidelijk erger worden en steeds langer aanhouden.

 

Oorzaak

Er zijn twee belangrijke oorzaken van dit probleem. Ten eerste kan het na een trauma optreden, zoals door de enkel gaan (inversie trauma). Ten tweede kunnen de klachten door chronische overbelasting van deze spier ontstaan door bijvoorbeeld te veel sporten. Sporten waarbij repeterende bewegingen of veel draaiingen worden gedaan, geven meer kans op deze blessure.

 

Podotherapeutische mogelijkheden

Door middel van podotherapeutische zolen is het mogelijk om de voetstand te corrigeren om zodoende de pees te ontlasten. Daarnaast  wordt advies gegeven omtrent schoeisel en het belastingpatroon.

 

Wat kunt u zelf doen?

In de acute fase is het belangrijk om rust te houden en met ijs te koelen. Wanneer de klachten niet voldoende willen afzakken, kan het goed zijn om de fysiotherapeut en podotherapeut in te schakelen.

 

 

 

Terug

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg