Lage rugklachten

Lage rugpijn is een veel voorkomend probleem. Het betreft een pijn in het gebied tussen de onderste ribben en de billen. Het kan in alle leeftijdsgroepen optreden.

 

Klacht

Lage rugklachten kunnen zich op veel verschillende manieren uiten. De pijn kan langzaam of plotseling ontstaan en gaat meestal gepaard met stijfheid. Soms is de pijn constant. Er kan sprake zijn van lokale pijn of uitstraling naar één of beide benen. De pijn kan ook optreden als u een bepaalde houding aanneemt. Hoesten, niezen en draaien van de rug maken de pijn in sommige gevallen erger.

 

Oorzaak

Het is niet altijd duidelijk waardoor iemand rugpijn krijgt, maar lage rugpijn ontstaat meestal door overbelasting van de rug en de SI-gewrichten. Dit kan veroorzaakt worden door een plotselinge, verkeerde beweging, een slechte lichamelijke conditie, spanning, veel werken in dezelfde (afwijkende) houding, verkeerde voetstand, beenlengteverschil of door aangeboren afwijkingen zoals een scoliose. Een scoliose is een zijwaartse bocht in de wervelkolom die ook als gevolg van een beenlengteverschil kan ontstaan. Een beenlengteverschil kan aangeboren zijn of door een trauma of ongeluk worden veroorzaakt, waarbij er een blijvend verschil in lengte tussen beide benen aanwezig is.

 

Podotherapeutische mogelijkheden

Een podotherapeut zal onderzoeken of uw rugklachten een oorzaak hebben in een verkeerde voetstand, beenlengteverschil, afwijkingen in het looppatroon of dat het met uw schoeisel te maken heeft. Naar aanleiding van dit onderzoek wordt uw probleem behandeld en een passend advies gegeven met betrekking tot een geschikt schoeisel of de dagelijkse bezigheden. Daarnaast kan de podotherapeut middels een zooltherapie uw verkeerde voetstand corrigeren of het beenlengteverschil compenseren.

 

Wat kunt u zelf doen?

Afhankelijk van de oorzaak en de aard van de rugklachten kunt u rust nemen en opletten met onjuiste bewegingen, bijvoorbeeld met bukken en tillen. Kijk tevens kritisch naar uw schoenen: voldoen deze nog of zijn ze aan vervanging toe? Ook de hakhoogte van de schoenen kan een invloed op de klachten hebben.

 

Terug

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg