Pijnklachten bij knieschijf (patellofemoraal pijnsyndroom)

Het patellofemorale pijnsyndroom is een pijnklacht bij de knieschijf (patella), waarbij de knieschijf niet goed in de groeven van het bovenbeen aansluit. Het wordt ook als anterior knie pain, apexitis patella, chondromalacie patella, patello femoral dysfunction of retropatellair chondropathie (RPCP) genoemd.

 

Klacht

Kenmerkend is een zeurende doffe pijn achter en rondom de knieschijf (patella) of geprojecteerd in de kniekuil die bij een verhoging van de patellofemorale druk (bijvoorbeeld door traplopen, fietsen op heuvelachtig terrein) verergert of wanneer men langdurig in eenzelfde houding zit. Intensief sporten is vaak pijnlijk, met name springsporten zoals volleybal en basketbal. Andere  tekenen zijn een gevoel van instabiliteit, het optreden van zwelling en retropatellaire crepitaties (krakend geluid binnenin de knie).

 

Oorzaak

De oorzaak is vaak overbelasting, sneller optredend bij een scheefstand.  Het kan zowel in stand als tijdens het lopen optreden. Wanneer het dynamisch voorkomt, is het vaak een gevolg van een afwijking in het gangpatroon, namelijk overpronatie ofwel het overmatig naar binnen kantelen van de voet tijdens de standfase. Het overmatig naar binnen kantelen van de voet zorg namelijk voor een draaiing van het onderbeen waardoor de knieschijf niet mooi meer spoort.

 

Podotherapeutische mogelijkheden

Wanneer de oorzaak een afwijking in de stand of in het looppatroon is, kan dit door de podotherapeut worden behandeld, door het vervaardigen van podotherapeutische zolen.

Vaak worden deze klachten in samenwerking met een fysiotherapeut behandeld.

 

Wat kunt u zelf doen?

In eerste instantie kan altijd gestart worden met rust. Een fysiotherapeut kan helpen door het optrainen van specifieke bovenbeenspieren middels een voor u samengesteld oefenprogramma.

Terug

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg