Overbelasting binnenzijde knie (insertie tendinopathie pes anserinus superficialis) 

De pes anserinus is de aanhechting (insertie) van drie pezen van de spieren m. sartorius (kleermakersspier), de m. gracilis (slanke dijspier) en de m. semitendinosus (halfpezige spier en onderdeel van de hamstring) aan de binnenzijde van het scheenbeen. Deze spieren zorgen ervoor dat u in staat bent uw onderbeen naar binnen te draaien en een buigen te maken in uw knie. Er zijn een aantal blessures op deze plek mogelijk, wat vooral voorkomt bij zwemmers en langeafstandlopers.

 

Klacht

Er kan sprake zijn van zowel een irritatie van de aanhechting aan het bot als een van een irritatie in het peesverloop. Bij een irritatie of ontsteking voelt de plek vaak wat warm aan.

 

Oorzaak

Een peesirritatie kan door een plotselinge, verkeerde  beweging komen. Ook overbelasting door te snelle trainingsopbouw is mogelijk. In dit geval bouwen de spieren en de “conditie” veel sneller op dan het peesapparaat. De pezen zijn heel slecht voorzien van doorbloeding en hebben veel meer tijd nodig om zich aan de nieuwe omstandigheden aan te passen. [RL3] De snel toenemende kracht van de spieren kan vaak niet door de pezen en hun aanhechting aan het bot worden bijgehouden met een eventuele blessure als gevolg. Daarnaast is het ook mogelijk dat het looppatroon of schoenen niet goed zijn en aangepast moeten worden.

 

Podotherapeutische mogelijkheden

Zoals hierboven vernoemd is, kan het looppatroon een oorzaak van deze klachten zijn. Door middel van een podotherapeutische inlay kan de podotherapeut het looppatroon beïnvloeden en stabiliseren om zodoende de klachten te verminderen. Daarbij geeft de podotherapeut ook een goed schoenadvies om vanuit de schoen ook meer stabiliteit in het lopen te krijgen.

 

Wat kunt u zelf doen?

Zorg altijd voor een goede schoen. En in eerste instantie kunt u beginnen met rust.

Indien de knie warm is mag U de knie koelen met een coldpack (altijd handdoek of theedoek eromheen en max 10 minuten).

Terug

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg