Slijmbeursontsteking

Om te voorkomen dat spieren over bepaalde botstukken schuren, zitten er op sommige plekken in ons lichaam slijmbeurzen. Slijmbeurzen zijn kleine holtes, gevuld met vloeistof die als een soort stootkussen en smeermiddel dienen. Deze slijmbeurzen kunnen ontstoken raken. Een veel voorkomende locatie van slijmbeursontsteking is de zijkant van de heup.

 

Klacht

Het voelt als een drukkende, zeurende pijn (dat komt doordat de slijmbeurs gezwollen is). Lopen is pijnlijk, springen en hardlopen zijn vrijwel onmogelijk. De zwelling van de slijmbeurs kan zo erg zijn dat die met het blote oog waarneembaar is. Het herstel kan lange tijd duren.

 

Oorzaak

Een slijmbeursontsteking is typisch een aandoening die het gevolg is van een chronische overbelasting. Het ontstaat door een overmatige hoeveelheid wrijving van de spier over het botgedeelte bij de heup. Er bestaan echter nog andere oorzaken. Een afwijkende stand van de voeten kan ervoor zorgen dat deze spier overmatige wrijving geeft. Ook door een beenlengteverschil kan de heup eenzijdig overbelast raken.

 

Podotherapeutische mogelijkheden

De podotherapeut zal door middel van onderzoek achterhalen waarom deze klachten zijn ontstaan en of de voetstand hier invloed op heeft. Met podotherapeutische inlegzolen kan de stand van de voeten gecorrigeerd/ondersteund worden om ervoor te zorgen dat de verkeerde belasting op de spieren verminderd wordt. Bij een beenlengteverschil kan hiervoor een correctie gemaakt worden. Ook worden er adviezen omtrent het belastingpatroon gegeven en schoenadviezen besproken.

 

Wat kunt u zelf doen?

Aangezien deze klacht een gevolg  van overbelasting is, is het raadzaam om rust te nemen. Als de klachten hiermee niet voldoende afnemen, kunt u de klachten verder laten onderzoeken door een podotherapeut.

 

Terug

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg