Hielspoor (Hielpijn)

Hielspoor (Hielpijn)

Heeft u pijn in de hiel? Hielpijn is één van de meest gehoorde klachten binnen de podotherapeutische praktijken van Innofeet. Er zijn meerdere aandoeningen die onder de noemer hielpijn vallen, maar hielspoor is de meest voorkomende. Onze podotherapeuten kunnen u helpen, maar neem vooral al meteen rust en draag goede schoenen. Lees hieronder meer informatie over hielspoor.

 

Wat is hielspoor? 

Bij hielspoor gaat het vaak over de geïrriteerde of ontstoken peesplaat die aan de onderkant van de hiel naar de tenen loopt. Hielspoor is botafzetting op de hiel in de peesplaat, mogelijk als gevolg van die langdurige irritatie of ontsteking. Hielspoor is vaak niét de oorzaak van de pijn, zelfs als het aangetoond kan worden op een röntgenfoto! Het is de irritatie of ontsteking aan de peesplaat die aangepakt moet worden als er klachten zijn.

 

Wat zijn de klachten?

Vaak heeft u last van stekende of zeurende pijn rond het gebied van de hiel tijdens het lopen. De pijn is met name in de ochtend bij het opstaan aanwezig en/of bij de eerste stappen na lang zitten. We noemen dit ook wel startklachten. Deze klachten zitten vaak heel lokaal onder de hiel waar de peesirritatie over een groter gebied pijnlijk is.

 

Wat is de oorzaak van hielspoor?

De oorzaak van hielspoor is vaak dat er langdurig te veel trekspanning op de pees is waardoor er een irritatie rond de aanhechting ontstaat. Dit kan meerdere oorzaken hebben en de podotherapeuten van Innofeet zullen dit onderzoeken. Mogelijke oorzaken zijn: 

  • Overbelasting: denk aan een verhuizing, klussen, verandering van baan, sporten of bijvoorbeeld training voor een wandelvierdaagse 
  • Verkeerd schoeisel: denk hierbij aan te weinig demping en/of geen juiste ondersteuning voor uw voet. 
  • Teenslippers: met het lopen op teenslippers ontstaat er een verhoogde spanning op de peesplaat, daarbij heeft een teenslipper vaak weinig/geen demping en ondersteuning. Wij zien veelal deze klacht aan het eind van de zomer. 

We hebben een goed alternatief voor teenslippers mét goede demping en ondersteuning: FITS slippers en sandalen.

 

 

Wat kan Innofeet voor u doen?

De podotherapeuten bij Innofeet kunnen uw voet/knie en heup onderzoeken om te achterhalen waarom deze klachten zijn ontstaan.  

  • Om te zorgen dat de peesplaat rust krijgt en de kans om te herstellen zal de podotherapeut adviezen kunnen geven met betrekking op de belasting van de voet en het juiste schoeisel.  
  • Verder kan de podotherapeut therapeutische inlegzolen adviseren om de stand van de voeten te corrigeren en ondersteunen. Op deze manier zorgen de zolen ervoor dat de peesplaat tijdens het lopen minder op spanning komt te staan. Zo wordt de kans kleiner dat deze klacht in de toekomst weer ontstaat.
  • De podotherapeut kan ook tapen bij een dergelijke klacht (zowel sporttape als medical tape) of Dry Needling technieken toepassen.
  • In samenwerking met fysiotherapie kan de podotherapeut ook nog (rek) oefeningen adviseren.

Bekijk onze behandelmogelijkheden.

Wat kunt u zelf doen?

Het is belangrijk om gepast schoeisel te dragen tijdens de periode dat de voeten meer belast worden. Een stevige schoen met een stugge loopzool zorgt voor minder beweging van de plantaire fascie (peesplaat aan de onderkant van de voetzool). Bij beginnende klachten is het aangeraden om wat meer rust te houden en goed te koelen.

 

Meer algemene informatie over hielspoor?

Kijk eens op deze websites: 

Hielspoorklachten | Thuisarts
Hielspoor | Behandeling, Klachten, Oefeningen & Huisarts (bewegenzonderpijn.com)
Hielpijn, voetklachten | NHG-Richtlijnen (voor behandelaars)

 

Terug

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg