Hielpijn bij kinderen (Morbus Sever)

Morbus sever is een irritatie van de groeischijf die in het hielbeen zit. De kraakbenige verbinding tussen de twee botstukken kan zelfs beschadigen wanneer er met de klachten niets gedaan wordt. Deze klacht komt vaak bij (actieve) kinderen tussen de 8 en 13 jaar voor; vaker bij jongens dan bij meisjes.

 

Klacht

De klachten worden gekenmerkt door een stekende en kloppende pijn in het hielbeen. Vaak wordt het steeds lastiger om nog op de hiel te kunnen staan en gaan kinderen steeds meer op de voorvoeten lopen.

 

Oorzaak

De oorzaak is vaak een trauma of wanneer het kind begonnen is met sporten of de sportbelasting verhoogd wordt. Sporten waarbij deze klacht vaker voorkomt zijn voetbal, basketbal en tennis. Daarnaast kan een afwijkende voetstand ervoor zorgen dat de achillespees aan het hielbeen meer trekt waardoor de pijn geprovoceerd wordt. Wanneer de groeischijf sluit, komen de klachten niet meer terug.

 

Podotherapeutische mogelijkheden

De podotherapeut kan adviezen geven met betrekking tot schoeisel. Belangrijk is dat dit goed bij het voettype past en voldoende schokdemping heeft. Daarnaast kan met behulp van podotherapeutische inlay’s de stand en beweging van de voeten begeleid worden waardoor de druk en trekkrachten op het hielbeen verminderd worden. Bovendien wordt er ook meegekeken naar het belastingpatroon. Soms kan het van belang zijn om de sportactiviteiten wat aan te passen aan het klachtenpatroon.

 

Wat kunt u zelf doen?

Wanneer uw kind aangeeft klachten aan de hiel te hebben, is het verstandig om de sportactiviteiten tijdelijk te staken (2 tot 4 weken). Indien klachten dan nog niet voldoende afgenomen zijn, is het aan te raden om een afspraak met de podotherapeut voor onderzoek en behandeling  te maken.

Terug

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg