Extra bot aan achterzijde van het hielbeen (Haglundse exostose)

Een haglundse exostose is een stukje extra bot aanwas aan de achterzijde van het hielbeen. Het kan zowel aan één zijde als aan beide kanten ontstaan.

 

Klacht

Klachten van de haglundse exostose zijn vaak in de vorm van blaarvorming op de exostose (botuitsteeksel) door wrijving van de schoen. In sommige gevallen kan er ook een slijmbeursontsteking opkomen.

 

Oorzaak

De haglundse exostose ontstaat door een scheve trekkracht van de achillespees op het hielbot (door bijvoorbeeld gekantelde stand van hielbot), maar ook worden verergerd door wrijving van schoeisel met een slechte pasvorm.

 

Podotherapeutische mogelijkheden

De podotherapeut kan u omtrent schoeisel adviseren en in sommige gevallen ook het contrefort van de schoen wat bijstellen om de druk te verminderen. Daarnaast kan een afwijkende voetstand invloed op de wrijving van de schoen op de exostose hebben. In dit geval  is het ook mogelijk om met podotherapeutische inlay’s de stand te veranderen om zodoende de wrijving te verminderen.

 

Wat kunt u zelf doen?

Let goed op het schoeisel wanneer u een haglundse exostose hebt. Een te hard contrefort (hielversteviging) kan problemen veroorzaken met druk op de exostose. Een instapschoen heeft vaak een laag wreefsluiting waardoor er tijdens het lopen wrijving op de achterzijde van de hiel ontstaat, daarom is deze ook minder geschikt.

 

Terug

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg