Beklemming van een zenuw in de middenvoet (Tarsaal Tunnel Syndroom)

Het tarsaal tunnel syndroom is vergelijkbaar met het carpaal tunnel syndroom ter hoogte van de handen. Het komt veel voor bij hardlopers en bij mensen die aan een sport doen waarbij veel gesprongen wordt.

 

Klacht

Klachten zijn vaak een doof gevoel uitstralend naar de voorvoet/grote teen. Aan de binnenzijde van de enkel is het drukpijnlijk. De klachten zijn vaak belastingafhankelijk: hoe meer de voet beweegt hoe erger de klachten worden.

 

Oorzaak

Het tarsaal tunnel syndroom ontstaat door een inklemming van de zenuw die aan de binnenzijde van de enkel loopt. De beklemming wordt veroorzaakt door het naar binnen zakken van de voet waardoor de peesschede waar de zenuw doorheen loopt, beklemd wordt.

 

Podotherapeutische mogelijkheden

De podotherapeut kan door middel van onderzoek achterhalen waarom de klachten zijn ontstaan. De voetstand kan met behulp van podotherapeutische inlay’s gecorrigeerd/ondersteund worden. Het doel daarvan is de beklemming op te heffen.

Er worden ook adviezen omtrent schoeisel  en belastbaarheid gegeven.

 

Wat kunt u zelf doen?

Let goed op uw schoeisel. Een schoen met een stevig contrefort (hielversteviging) en een stuggere loopzool kan de voetstand al beïnvloeden. Mochten de klachten hier onvoldoende van verminderen, is het goed om de podotherapeut voor advies en behandeling in te schakelen.

 

 

Terug

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg