Aanhechtingsklachten van de achillespees (Achillespees tendinopathie)

De achillespees is een pees die de kuitspier aan de achterzijde van het hielbot hecht. Bij een achillespees tendinopathie is de pees aangedaan waarbij deze in structuur en kwaliteit kan veranderen of ontstoken kan raken.

 

Klacht

De klachten ontstaan vooral door overbelasting. Vaak zijn er problemen tijdens en na het belasten van de voeten aanwezig. De pijnklachten worden omschreven als een stekende pijn. Wanneer de klachten in een verder gevorderd stadium zijn, kan er ook sprake zijn van zwelling en warmte rond de achillespees.

 

Oorzaak

De klachten ontstaan wanneer er te veel aan de achillespees getrokken wordt. Dit kan zijn doordat de kuitspier erg kort is waardoor de pees constant op rek komt te staan. Ook is een afwijkende voetstand een belangrijke oorzaak. Een andere mogelijkheid is wanneer de sportactiviteiten snel opgebouwd worden of iemand bijvoorbeeld van baan wisselt en meer moet lopen. Hierdoor komt er in een korte tijd meer belasting op de pees dan deze kan hebben waardoor er klachten kunnen ontstaan.

 

Podotherapeutische mogelijkheden

De podotherapeut gaat onderzoeken waardoor de klachten zijn ontstaan. Aan de hand van de gegevens die uit het onderzoek komen, kan hij een therapieplan opstellen. Wanneer de voetstand invloed heeft op het klachtenpatroon is het mogelijk om door middel van podotherapeutische inlay’s de voetstand te ondersteunen of corrigeren.

Daarnaast kunnen er adviezen worden besproken omtrent schoeisel en het belastingpatroon.

 

Wat kunt u zelf doen? 

Wanneer er een licht klachtenpatroon aanwezig is, kan het helpen om goed te koelen en rust te houden. De kuiten licht rekken is ook aan te raden om de lengte optimaal te houden. Indien deze  maatregelen niet voldoende helpen om de klachten te verminderen, is het verstandig om een podotherapeut te  raadplegen voor advies en behandeling.

 

(akkoord FTM)

Terug

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg