Nieuws

diabetespodotherapeut

Blog: Diabetespodotherapeut, podotherapie voor mensen met diabetes

Zorg goed voor uzelf, zorg goed voor uw voeten

Wereldwijd hebben miljoenen mensen te maken met de chronische aandoening diabetes mellitus (suikerziekte). Van de mensen met diabetes krijgt 1 op de 4 vroeg of laat te maken met complicaties aan de voeten. Hierbij kan gedacht worden aan een wondje of zelfs een amputatie. Extra aandacht besteden aan de gezondheid van de voeten is daarom belangrijk. Hierdoor kunnen voetproblemen tijdig opgespoord worden en de kans op voetcomplicaties op langere termijn verminderd worden. In dit blogartikel vertellen we wat onze diabetespodotherapeuten en medisch pedicures kunnen betekenen voor mensen met diabetes.

De impact van diabetes op de voeten

Mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op voetproblemen vanwege meerdere factoren. Ten eerste kan het zijn dat de zenuwen minder gaan werken. Het gevolg is dat voeten gaan tintelen, branden of juist dover aanvoelen. Daarnaast wordt bijvoorbeeld een steentje in de schoen niet meer gevoeld, of wordt een te warm bad niet tijdig opgemerkt. Hierdoor kunnen wondjes of brandblaren ontstaan. Daarnaast kunnen bloedvaten minder gaan werken. Hierdoor krijgt u tijdens het lopen meer last (kuit)krampen of een zwaar gevoel in uw benen. Ook maakt dit het moeilijker voor het lichaam om wondjes te laten genezen en infecties te bestrijden. Het is dus erg belangrijk om uw voeten regelmatig te laten controleren om zo vroegtijdig complicaties op te sporen!

Hoe kan de diabetespodotherapeut helpen?

Podotherapie speelt een belangrijke rol in de zorg voor de voeten van mensen met diabetes. (Diabetes)podotherapeuten van Innofeet zijn gespecialiseerd in het voorkomen, herkennen en behandelen van voetproblemen. Tijdens het podotherapeutisch testen ze de werking van de bloedvaten, zenuwen en gewrichten. Daarnaast kijken ze hoe groot de kans is op voetproblemen en geven ze om de kans hierop te verminderen. Denk hierbij aan uitleg over gevoelsstoornissen, vaatproblematiek of adviezen voor passend schoeisel. Ook kan de podotherapeut u doorverwijzen naar de (medisch) pedicure waar de podotherapeut nauw mee samenwerkt. Aanvullend kan de podotherapeut hulpmiddelen maken om druk op kwetsbare plekken te verminderen of juist om extra ondersteuning te bieden bij verminderde balans. Denk hierbij aan podotherapeutische zolen, teenstukjes (orthese) of een nagelbeugel. Is er sprake van een ingegroeide nagel of heeft u een wond aan uw voeten, ook dan kunt u bij de (diabetes)podotherapeut terecht voor een passende behandeling.  

Preventie en educatie

Naast het behandelen van bestaande voetproblemen, leggen onze diabetespodotherapeuten ook de nadruk op preventie en educatie. De diabetespodotherapeuten kunnen mensen met diabetes informeren over de juiste voetverzorging. Denk bijvoorbeeld aan het dagelijks controleren van de voeten op wondjes, het wassen en drogen van de voeten en het regelmatig hydrateren van de huid. Bij Innofeet hebben we verschillende informatieflyers die we u mee kunnen geven of digitaal kunnen toesturen.

Samenwerking met andere zorgverleners

Onze diabetespodotherapeuten zijn zowel werkzaam op onze diverse locaties in de 1e lijn als op diabetespoli’s in ziekenhuizen. Op de diabetespoli in bijvoorbeeld ziekenhuis Isala Zwolle werken ze nauw samengewerkt met diverse specialisten om zo optimale zorg te bieden voor uw voeten. Maar ook onze andere podotherapeuten zien veel mensen met diabetes. Hierdoor is onze kennis over de zorg van voeten van mensen met suikerziekte erg groot.

Neem contact op met de diabetespodotherapeut van Innofeet

Mensen met diabetes hebben dus zeker baat bij om gezien te worden door een diabetespodotherapeut. Heeft u suikerziekte, dan is het van belang om minimaal één keer per jaar uw voeten te laten controleren door een podotherapeut. Onze klantenservice staat van maandag t/m vrijdag van 8:00 – 17:00 uur voor u klaar. Een afspraak maken kan telefonisch via: 088 – 031 3000. Bekijk hier de locaties van Innofeet bij u in de buurt.

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg