‘’Wanneer ik aan het hardlopen ben, geeft dit mij rust en ontspanning. Ik kan dan alle dagelijkse hectiek loslaten.’’ Aldus Jeroen Nijenhuis. Jeroen is eigenaar en podotherapeut bij Innofeet en is tevens deelnemer van de Roparun. Het is zonde wanneer u door een blessure niet meer kunt genieten tijdens het hardlopen. Onze sportpodotherapeuten komen verschillende blessures tegen die ontstaan bij het hardlopen. Ons doel is dat u zo snel mogelijk weer kunt genieten van het hardlopen.

 

Blessures
Onderstaand worden de blessures genoemd die onze sportpodotherapeuten het meeste tegenkomen tijdens hun werk. De sportpodotherapeuten hebben kennis van veel meer blessures, maar met name de onderstaande blessures worden behandeld door onze sportpodotherapeuten.

 

Shin splints
De meest voorkomende klacht bij het hardlopen is de scheenbeenklacht (shin splints). Deze klacht ontstaat door herhaaldelijk hardlopen op harde ondergrond. Ook kan deze klacht optreden door overbelasting van bepaalde spiergroepen in het onderbeen. Shin splints kenmerkt zich als een stekende pijn. Hoe erger de ontsteking, hoe heftiger de pijn.

 

Lopersknie
Een andere klacht die onze podotherapeuten vaak tegenkomen bij hardlopers is lopersknie (TIFS). Dit is een klacht die pijn geeft aan de buitenzijde van de knie bij hardlopers. Het is een pijnlijke, slopende overbelastingsblessure, met name bij lange afstandlopers. De pijn wordt veroorzaakt door overmatige wrijving van de tractus iliotibialis spier die over de buitenzijde van de knie loopt. De klacht kenmerkt zich door een uitstralende pijn naar het onderbeen of bovenbeen en is afhankelijk van de activiteit. Naarmate de tijdsduur van de activiteit toeneemt, verergert de klacht.

 

RPCP
Ook RPCP (retropatellaire chondropathie) is een klacht die onze podotherapeuten regelmatig tegenkomen. De pijn die bij deze klacht hoort, kenmerkt zich als een stekende pijn aan de achter / rondom van de knieschijf. Deze klacht wordt veroorzaakt door het niet goed sporen van de knieschijf. De oorzaak van het niet goed sporen kan een standafwijking zijn, verzwakte bovenbeenspieren en overbelasting. De pijn ontstaat tijdens of na de sport. De knie kan dikker worden.

 

Jumpersknee
Een andere klacht is de jumpersknee. Dit is de meest voorkomende blessure in alle sporten. De klacht wordt veroorzaakt door een dynamische overbelasting van het mechanisme van het kniegewricht. De klacht kenmerkt zich aan pijn aan de onderzijde van de knieschijf. De pijn ontstaat geleidelijk en neemt toe tijdens sprinten, sprinten en landen. Uiteindelijk kan er ook pijn ontstaan tijdens alledaagse activiteiten en rust.

 

Mortonse neuralgie
Verder is mortonse neuralgie een veel geziene klacht. Mortonse neuralgie is een beknelling van de zenuw in de voorvoet. De oorzaak hiervan kan onjuist schoeisel, of overbelasting door het herhaaldelijk duwen van de voorvoet zijn. De pijn voelt u aan de onderzijde van de voet, dit kan beschreven worden als een tintelend en brandend gevoel. De pijn vermindert zodra u de schoen uit doet.

 

Capsulitis
Een andere veel voorkomende klacht is Capsulitis. Capsulitis is een ontsteking van het capsulaire ligament en kan voorkomen op plekken waar twee botten samen bewegen. Dit kan in het gehele lichaam voorkomen. Capsulitis ontstaat door een herhaaldelijke overstrekking van ligamenten waardoor ze ontstoken en pijnlijk worden. Met hardlopen ontstaat er met name pijn in het tweede middenvoetsbeentje van de voorvoet. Dit ontstaat door overmatige buiging van de tenen. De pijn kenmerkt zich aan een pijn op de bovenzijde, onderzijde of tweede of derde middenvoetsbeentje van de voorvoet. Met name bij het afzetten van de voet ontstaat de pijn. Tijdens hardlopen verergert deze pijn omdat er met hardlopen meer druk op de gewrichten in de voorvoet komen te staan.

 

Achillespees tendinopathie
Ook achillespees tendinopathie komt veel voor bij hardlopers. Over de exacte oorzaak van deze klacht is nog veel discussie. De klacht heeft voornamelijk te maken met de doorbloeding van de bloedvaten. De klachten ontstaan bij plotselinge toename van trainingsintensiteit maar kan ook door langdurige gelijkmatige belasting optreden. Ook verandering van sportschoenen kunnen de oorzaak zijn. Een verkorte of verzwakte achillespees en een standafwijking als het naar binnen zakken van de voet. De klacht kenmerkt zich met name aan een stekende pijn die ontstaat tijdens het uitvoeren van een sportactiviteit. Er kan hierbij een verdikking van de achillespees optreden. Een gescheurde achillespees zorgt voor acute pijn waardoor lopen bijna onmogelijk is.

 

Faciitis plantaris

Tot slot is fasciitis plantaris een klacht waar veel hardlopers mee te maken hebben. Dit is een ontsteking aan de pees/fascie aan de onderzijde van de voetzool. De pijn kenmerkt zich als een intense, scherpe pijn in de hiel met name tijdens de eerste paar stappen in de ochtend. De pijn kan uitstralen richting de voorvoet. Het kan zich ontwikkelen als een overbelasting. De pijn kan ontstaan of toenemen naarmate de activiteit vordert. Tevens kan er een lokale zwelling aanwezig zijn, en stijfheid in de voet. De oorzaak kan overbelasting zijn, een standafwijking in de voorvoet of achtervoet, verkorte achillespees, verkeerd schoeisel.

 

Onderzoek

Op het eerste consult probeert de sportpodotherapeut te achterhalen wat de klacht is. Dit doet de therapeut door middel van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Daarna doet de sportpodotherapeut onderzoek naar het functioneren van de betrokken gewrichten en spieren. Vervolgens voert de sportpodotherapeut een bewegingsanalyse uit. Hierbij kijkt hij naar afwijkende bewegingspatronen die ervoor zorgen dat de klachten niet afnemen. Tijdens het onderzoek analyseert de sportpodotherapeut uw houding tijdens het hardlopen en uw uitvoerende techniek.

 

Behandeltraject
Na het onderzoek stelt de sportpodotherapeut, in samenspraak met de sporter, een behandeltraject op. Behandelingen kunnen uit de volgende vormen bestaan:

 

  • Sportzolen ter optimalisatie van het lichamelijk functioneren.
  • Advies over geschikte hardloopschoenen
  • Belastingadviezen
  • Mobilisatie van voet / onderbeen
  • Taping
  • Dry needling