Nieuws

Gezamenlijk voetenwerk

Een mooie samenwerking tussen Evelien Harink, verpleegkundig specialist wondzorg en Leonie Rosien, diabetespodotherapeut. 

De diabetische voetproblemen staan centraal in onze samenwerking. Omdat de patiënt met een voetprobleem bij diabetes vaak meerdere ziektebeelden bij elkaar heeft, wordt de behandeling van de diabetische voet wond vaak een complexe zorg.

Dat vraagt om een goede samenwerking tussen verschillende disciplines. Daarom hebben we jaren geleden de handen ineen geslagen en zijn we intensief gaan samenwerken. In 2017 hebben we dit nog verder uitbreid en zijn we samen het multidisciplinaire voetenspreekuur voor complexe wonden gaan opzetten.  Hier zien we op een middag alle complexe wonden en maken we een gezamenlijk behandelplan. De huisarts kan de patiënten naar ons verwijzen en wij kunnen zelf patiënten op het spreekuur plaatsen. Alle patiënten worden vooraf gescreend door het wondexpertisecentrum (WEC) of de diabetespodotherapeut. Hierbij wordt de patiënt volledig in kaart gebracht. We doen aanvullende onderzoeken zoals röntgenfoto’s, bloedonderzoek, vaatonderzoek, wondkweken en we beoordelen het schoeisel. Zo hebben we tijdens het multidisciplinaire overleg (MDO) het totaalplaatje van het probleem in beeld. We zoeken met name naar onderdelen die wondgenezing kunnen vertragen: infectie, te weinig doorbloeding van de voet of geen goede offloading (de druk moet niet op de wond komen tijdens het lopen).

Voor het behandelen van infectie heb je bijvoorbeeld vaak antibiotica nodig, maar als de nieren niet meer optimaal werken kun je niet elk antibioticum geven omdat de nieren het middel weer moeten afbreken uit het lichaam.  En als er te weinig doorbloeding is naar de voet komt antibiotica niet op de plek van een infectie en moet eerst de doorbloeding hersteld worden. Daarom zijn er naast de podotherapeut en verpleegkundig specialist wondzorg ook een internist, vaatchirurg, revalidatiearts, dermatoloog, (soms ook de reumatoloog), wondverpleegkundige, gipsverbandmeester en doktersassistentes aanwezig. Na het MDO wordt de patiënt aansluitend gezien door het team. Dan wordt het behandelplan met de patiënt besproken. Op deze manier krijgt de patiënt de beste zorg in de kortste wachttijd zonder dat hij langs verschillende specialisten moet. De komende tijd zullen we proberen om de minder complexe zorg zoveel mogelijk dicht bij huis te kunnen leveren. Er is inmiddels in een aantal huisartsen praktijken in de regio een start gemaakt met een wondspreekuur door de verpleegkundige specialist.  Zo kan de samenwerking tussen onze disciplines ook buiten het ziekenhuis worden versterkt en dat is een grote stap vooruit om amputaties te voorkomen. Hoe sneller een wond bij een patiënt met diabetes gezien wordt door een deskundige op dit gebied, hoe groter de kans dat alles op tijd wordt herkend en de behandeling snel succes heeft.

Comments are closed.

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg