Nieuws

De oncologisch voetzorgverlener

Onze podotherapeuten Amanda Bruins Slot en Margje van Geffen zijn werkzaam binnen het Isala ziekenhuis in Zwolle. Naast de specialisatie tot ‘diabetespodotherapeut’, mogen zij zich tevens ‘oncologisch voetzorgverlener’ noemen. Lees meer over wat zij als oncologisch voetzorgverlener voor patiënten met de ziekte kanker kunnen betekenen.

 

Preventie

We geven preventief uitleg en advies aan patiënten. Dit advies gaat over de veranderingen aan de voeten die mogelijk optreden. We zorgen dat patiënten alert worden zodat ze deze veranderingen opmerken. Tevens krijgen ze instructies hoe ze de voeten goed kunnen controleren. Daarnaast zien wij patiënten voor controle. Dit zijn met name (diabetes)patiënten die al bij ons onder controle staan.

 

Neuropathie

Bij neuropathie is de dagelijkse voetcontrole, gericht op veranderingen aan de voeten, zeer belangrijk. Verder proberen we, met behulp van podotherapeutische zolen, het lopen makkelijker te maken. Deze zolen zijn anders opgebouwd dan de zolen die voor correctie van de voetstand zorgen. De zolen die vervaardigd worden geven geen correctie, maar zorgen voor een goede drukverdeling onder de gehele voet. We maken gebruik van dempende materialen. Teveel druk zorgt namelijk voor overprikkeling en klachten. Indien patiënten al zolen dragen, is het mogelijk deze (deels) aan te passen. Naast het vervaardigen van zolen is goed schoeisel ook zeer belangrijk bij neuropathie. Aan de hand van de voetstand geven wij mensen schoenadvies om problemen aan de voeten te voorkomen of te verhelpen.

 

Hand-voet syndroom

Bij het hand-voet syndroom bieden we deels dezelfde behandelingen en adviezen als bij neuropathie. Wel hangt het advies af van de gradatie. Bij gradatie 1 en 2 maken adviezen over voetverzorging én podotherapeutische zolen het lopen mogelijk makkelijker. Bij veel klachten veroorzaakt door de schoenen is het mogelijk om, op verwijzing, een verbandschoen te leveren. Deze verbandschoen dient als tijdelijke vervanging van de confectie- of orthopedische schoenen. Tot slot is de dagelijkse controle van de voeten én het informeren wanneer patiënten contact op moeten nemen met het behandelend team, zeer belangrijk.

 

Nagelproblemen

De pijn en ongemakken die een patiënt kan ervaren door het (deels) loslaten of ingroeien van de nagels kunnen verlicht worden door een instrumentele behandeling.

Daarbij wordt het loszittende deel van de nagel verwijderd. Bij een ingegroeide nagel verwijderen we mogelijk een deel van de nagel. Deze behandelingen zijn niet altijd mogelijk. Daarom overleggen wij vooraf altijd met de oncoloog. Wanneer wij patiënten zien, en niet kunnen behandelen, kijken we naar de mogelijkheden om de tenen en/of vingers te beschermen door middel van beschermhoesjes. Ook geven we advies waar op te letten of wanneer contact op te nemen bij verandering van de klachten.

 

Pedicurezorg

Naast de controles en behandelingen die wij uitvoeren, worden patiënten vaak gezien door een pedicure. Omdat er op dit moment nog maar een klein deel van de pedicures geschoold is in de oncologische voet, geven wij instructies aan de pedicure. Het moment van behandelen en het overleggen met het behandelend team is hierbij het belangrijkst. Indien nodig laten wij de pedicure meekijken bij een behandeling die wij uitvoeren. Zo stemmen we alles op elkaar af.

 

 

 

Comments are closed.

Locatiezoeker

Uw voeten, onze zorg